Ce este Cloud Computingul?

Articol de Daniel Toader. Google

Cloud computing este un termen general pentru tot ceea ce implica furnizarea de servicii gazduite pe Internet. Aceste servicii sunt, in general impartite in trei categorii: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) si Software-as-a-Service (SaaS). Cloud computing este un concept modern pentru care utilizatorul nu are nevoie sa cunoasca amplasarea si configuratia fizica a sistemelor pe care le furnizeaza aceste servicii. Numele de „Cloud computing” a fost inspirat de simbolul norului, care este adesea folosit pentru a reprezenta internetului in scheme logice si diagrame. Conceptul si termenul englez au aparut in practica prin anii 2006-2007.

Un serviciu de Cloud are trei caracteristici distincte, care se diferentiaza de hostingul traditional. In primul rand se vinde la cerere, de obicei, pe minut sau pe ora. Este elastic – un utilizator poate avea mai mult sau mai putin acces la un serviciu atunci cand au nevoie. Iar serviciul este complet administrat de catre furnizor (consumatorul nu are nevoie decat de un calculator personal si acces la Internet). Inovatiile semnificative in virtualizare si calcul distribuit, precum si imbunatatirea vitezei internetului dar si o economie slaba, au accelerat interesul in cloud computing.

Cloudul public si cel privat

Un Cloud poate fi public sau privat. Un cloud public vinde servicii oricarei persoane de pe internet. Un cloud privat este o retea proprie sau un centru de date care furnizeaza servicii gazduite catre un numar limitat de persoane.  Public sau privat, scopul cloud computingului este acela de a oferi acces usor catre resursele de calcul si servicii IT oferite de furnizori.

Infrastructure-as-a-Service

Companii precum Amazon Web Services ofera servere virtuale de tipul API pentru a porni, opri, accesa si configura serverele lor virtuale si de stocare. In intreprindere, cloud computingul permite unei societati sa plateasca doar pentru capacitate de care are nevoie. Deoarece acest model de plata-pentru-ce-folosesti(pay-per-use) seamana cu cel folosit pentru energia electrica, combustibil si de apa, IaaS este uneori denumit computing de utilitate.

Platform-as-a-service

PaaS este definit ca un set de instrumente de dezvoltare software gazduite in infrastructura furnizorului. Dezvoltatorii creeza aplicatii pe platforma furnizorului. Furnizorii de PaaS pot folosi API-uri, portaluri web sau software-uri gateway instalate pe calculatorul clientului. Force.com si GoogleApps sunt exemple de PaaS. Dezvoltatorii trebuie sa stie ca, in prezent, nu exista standarde de interoperabilitate sau portabilitate a datelor in cloud.

Software-as-a-Service

In SaaS, vanzatorul furnizeaza infrastructura hardware, software-ul si interactioneaza cu utilizatorul printr-un portal front-end. Serviciile pot fi orice, de la emailuri web-based la gestiunea inventarului sau prelucrarea unei bazei de date. Avantajul SaaS este ca utilizatorul final este liber sa foloseasca serviciul de oriunde.

Diferenta dintre tipurile de clould computing poate fi vazuta mai usor in imaginea de mai jos. Aici veti putea vedea libertatea clientului fata de aplicatiile sale precum si cerintele pe care le au ei fata de provider.cloud-services