Top 7: Lista Browsere 2013

Articol de Daniel Toader. Google

Din 1991 pana acum au aparut peste 500 de browsere web, poate acest numar pare cam mare insa trebuie sa tinem minte ca doar in jur de 10% din ele au fost promovate in decursul anilor si sunt ceva mai cunoscute. Evolutia World Wide Web-ului a facut ca de la 4 milioane de utilizatori in 1991 pentru browserul Nexus ( WorldWideWeb) sa se ajunga la peste 2.405 milioane de utilizatori in 2013. Utilizatori impartiti intre browserele Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari, etc.

Daca esti designer sau dezvoltator web, la un moment dat, te vei intreba ce alte browsere web exista, si ce facilitati au acestea. In designul si dezvoltarea unei aplicatii web, trebuie tinut cont si de faptul ca aceasta aplicatie trebuie sa functioneze in parametri normali pe cel putin cele mai folosite browsere web.

Top 7 browsere web

1.Google Chrome

Google Chrome este unul dintre cele mai bune browsere web disponibile in momentul de fata, necesita configurare minima si promite pastrarea datelor in siguranta. Google Chrome a devenit unul dintre cele mai descarcate browsere de pe web chiar daca a fost lansat abia in septembrie 2008. In ultimul an acest browser a fost lansat si pentru sistemele de operare ale dispozitivelor mobile.

2. Firefox

Mozilla Firefox este unul dintre cele mai populare browsere web din lume. Acesta a fost lansat in noiembrie 2004. In 2013 va avea loc si lansarea sistemului de operare Firefox OS care va atrage si mai multi utilizatori datorita functionalitatilor share-uite intre browser si sistemul de operare.

3. Internet Explorer

Desi nimeni nu vrea sa recunoasca, Internet Explorer inca este unul dintre cele mai utilizate browsere pe scara larga. Desi este unul dintre cele mai vechi browsere web fiind lansta in 1995, acesta a avansat din punct de verede al tehnologiei destul de greu, adoptand CSS3 si HTML5 intr-un mod eficient doar de la versiunea 9.

4. Opera

Opera este unul dintre cele mai vechi browsere web din lume, cu peste peste 270 milioane de clienti. Opera a fost lansat in 1994 si s-a bazat pe propriul motor de randare pana anul acesta. Odata cu versiunea 15 si trecerea de la Presto la WebKit, putem sa ne asteptam doar la performante mai bune si o crestere semnificativa a utilizatorilor.

5. Safari

Safari este un browser dezvoltat de Apple Inc lansat in 2003, lansat initial doar pentru sistemul de operare iOS. Acest browser a atras un numar mare de utilizator datorita fiabilitatii oferite pentru sistemele de operare iOS, fie ca este vorba de Mac-uri sau iPhone sau iPad.

6. Maxthon

Nu se poate spune ca Maxthon este cel mai rapid browser web din lume, dar iese in evidenta prin permiterea clientilor de a-si personalizarea aspectului, tema, dar si itegrarea cu retelele sociale.

7. SeaMonkey

SeaMonkey a fost lansat in 2006 si este cunoscut pentru ca ofera posibilitatea navigarii web, trimitere de email, chatting, etc. toate acestea intr-un singur pachet.

In concluzie, indiferent de preferinte, trebuie sa recunoastem ca browserele cele mai folosite sunt Chrome, Mozilla Firefos dar si Internet explorer.