Web Design & Development

Web Design & Development

Web design

Web design este un termen larg folosit pentru a cuprinde modul in care continutul (de obicei hypertext sau hypermedia) este livrat catre utilizatorul final prin intermediul World Wide Web-ului, folosind un browser web (de exemplu, Opera, Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari) sau alte software-uri pentru a afisa continutul. Intentia de web design este de a crea un site, o colectie de continut online, inclusiv documente si aplicatii care sunt stocate pe unul sau mai multe servere. Un site web poate include text, imagini, sunete si alte tipuri de continut, si poate fi interactiv sau static.

Web design-ul implica structura site-ului, inclusiv arhitectura informationala (sisteme de navigatie si conventii pentru denumiri), layout si paginile (wireframes sau schemele de start, sunt create pentru a arata plasarea consecventa de elemente, inclusiv caracteristici functionale), si design conceptual cu branding.

Web development

Web development sau dezvoltarea web este un termen larg pentru activitatile implicate in dezvoltarea unui site web pentru Internet (World Wide Web) sau un intranet (o retea privata). Acest lucru poate include web design, dezvoltare de continut web, de scripturi client-side/server-side, configurare securizata a unui server web si dezvoltare e-commerce. Cu toate acestea, intre profesionistii web, “dezvoltarea web”, se refera de obicei codarea site-urilor.

Dezvoltarea Web poate varia de la cele mai simple pagini statice la cele mai complexe aplicatii, afaceri electronice, sau la servicii sociale de retea.

Pentru organizatiile mari si intreprinderi, echipele de dezvoltare web poate fi compus din sute de persoane (dezvoltatori web). Organizatiile mai mici isi pot administra chiar singure site-ul prin CMS(content management system).

Web Design & Development

Elementele precum text, formulare, imagini (GIF, JPEG, PNG) si video pot fi plasate pe pagina folosind HTML / XHTML / tag-uri XML. Unele browsere pot avea nevoie de Plug-in-uri, cum ar fi Adobe Flash, QuickTime, Java etc. pentru a afisa unele elemente mass-media, care sunt incorporate in pagini web folosind HTML / XHTML.

Imbunatatirile browserelor in conformitate cu standardele W3C a determinat o acceptare pe scara larga si utilizarea de XHTML / XML in legatura cu Cascading Style Sheets (CSS) pentru a pozitiona si manipula elementele si obiectele de pe o pagina web.

De obicei paginile web sunt clasificate ca fiind statice sau dinamice:

  • pagini statice nu se schimba continutul si aspectul cu fiecare cerere exceptia cazului in care webmaster-ul / programator-ul actualizeaza manual pagina. O simpla pagina HTML este un exemplu de continut static.
  • pagini dinamice adapteaza continutul lor si / sau aspectul in functie de interactiunea utilizatorului. Continutl poate fi schimbat pe partea de client (calculatorul utilizatorului final), prin utilizarea limbajelor de scripting client-side (JavaScript, JScript, Actionscript, etc) de a modifica elementele DOM (DHTML). Continutul dinamic este adesea compilat pe server folosind limbajele de scripting server-side (Perl, PHP, ASP, JSP, ColdFusion, etc). Ambele abordari sunt de obicei folosite in aplicatii complexe.

Odata cu avansarea in domeniul tehnologiei informatiei exista o puternica tendinta de a distinge web design-ul si dezvoltarea web. Web design-ul este un fel de design grafic destinat pentru dezvoltarea si stilul de obiecte de mediu de informare pe Internet pentru a le oferi cu caracteristici de consum high-end si calitati estetice.

Aceasta definitie separa programarea web de web design, subliniind caracteristicile functionale ale unui site web, precum si pozitionarea de web design ca un fel de design grafic. Procesul de proiectare a unei pagini web, site-uri web, aplicatii web sau multimedia pentru web pot utiliza mai multe discipline, cum ar fi animatia, authoring, identitate de corporatie, design grafic, interactiunea utilizator-calculator, arhitectura de informatii, design de interactiune, de marketing, fotografie, optimizarea motorului de cautare si tipografie.

  • Limbajele de marcare (cum ar fi HTML, XHTML si XML)
  • Stil limbi prelatei (cum ar fi CSS si XSL)
  • Client-side scripting (cum ar fi JavaScript)
  • Server-side scripting (cum ar fi PHP si ASP)
  • tehnologii de baze de date (cum ar fi MySQL si PostgreSQL)
  • tehnologii multimedia (cum ar fi Flash si Silverlight)