Web Design Modern

Web Design Modern

Web design modern sau versiunea 2.0 a web design-ului traditional, este un termen care desemneaza o multime intreaga de aspecte interactive.

Multi oameni folosesc termenul de web design 2.0 pentru a descrie o reinventare a web-ului, un nou nivel de interactivitate tehnologica intre site-urile web, serviciile oferite de acestea si vizitatori, sau un fenomen social atribuit noilor tipuri de comunitati online. Daca ar trebui rezumat intr-un cuvant conceptul de web design 2.0, acesta ar fi “simplitate”.

Daca inainte world wide web-ul era plin de site-uri statice si greu de citit, in momentul de fata conceptul de web design 2.0 are la baza urmatoarele elemente:

 • simplitatea
 • layout central
 • meniu de navigare simplu
 • logouri bolduite
 • heading-uri si texte cu fonturi mari si bolduite

De ce simplitate?

Eu unul, cred cu tarie ca simplitatea este directia cea mai buna in care se poate indrepta web design-ul. In ziua de azi, paginile simple, cu un text bolduit, heading-uri folosite corect alaturi de culori puternice folosite unde trebuie, transmit mai mult prin simplitatea lor.

Aceste simple aspecte permit designerilor sa atraga atentia vizitatorului exact unde conteaza ghidand ochii acestuia pe elemente vizuale bine alese si plasate in interiorul unei pagini web. Un text mai aierisit permite o citire mai usoara a acestuia, iar, simpla accentuare a cuvintelor prin bolduire sau schimbarea culorii atrag atentia cititorului. Web design-ul este acum, mai simplu decat oricand, si asta e un lucru bun. Web Design-ul 2.0 este concentrat, simplu si curat.

De ce layout central?

Practic, marea majoritate a site-urilor din zile de azi sunt pozitionate central in fereastra browser-ului. Exista insa si putine site-uri fullscreen (lichide) sau aliniate la stanga, in comparatie cu cativa ani in urma.

Acest stil 2.0 este simplu, indraznet si sincer. Site-urile care stau in centru sunt mult mai usor de citit si privit. De asemenea, pentru ca suntem mai “economici cu pixeli nostrii”, incercam sa nu inghesuim cat mai multe informatii in partea de sus a site-ului. In schimb este de preferat sa existe cat mai mult spatiu care sa permita o citire mult mai usoara a textului.

De ce meniu de navigare simplu?

Utilizatorii trebuie sa fie capabili sa identifice elementele de navigatie foarte usor, meniul pune la dispozitie diferite informatii importante:

 • pe ce pagina sunt
 • pe ce pagini pot intra
 • si ce alte optiuni au pentru a face diverse lucruri

Dupa principiul de simplitate, si de reducere a aglomeratiei, cele mai bune moduri de clarificare a sistemelor de navigare sunt:

 • pozitionarea legaturilor de navigare cat mai separate si simplu de observat fata de continut
 • diferentierea butoanelor de navigare folosind culoarea, tonul si forma
 • utilizarea unui text clar care sa evidentieze scopul de fiecarui link

De ce logo bolduit?

Un logo bolduit, cu un design simplu de citit si retinut ilustreaza imaginea pe care compania doreste sa o transmita. Logo-urile trebuie sa contina elemente unice si usor de recunoscut, fonturile folosite in acestea trebuie sa fie usor lizibile. Printr-un logo, o companie doreste sa isi stabileasca o identitate vizuala care sa exprime la prima vedere atat personalitatea cat si calitatea acestei companii.

De ce text mai mare?

O multime de site-uri dezvoltate cu ajutorul conceptului web design 2.0 au text mare in comparatie cu site-urile cu un stil mai vechi. Cand ai mai mult spatiu, poti alege sa faci elementele importante mai mari decat elemente mai putin importante. Acest efect a fost utilizat in intreaga istorie de design pentru print la sapourile, titlurile si headline-urile paginilor.

Nu numai ca textul mare iese in evidenta, dar este, de asemenea, mult mai folositor pentru persoanele cu o rezolutie mai mare,  persoanelor cu deficiente de vedere, oamenilor cu ecrane LCD care au o lumina prea puternica sau prea slaba in camera, oamenilor stau un pic mai departe de ecran, dar si oamenilor care doar arunca o privire pe o pagina web. Si daca te gandesti la acest ultim asptect, vei realiza ca ar putea fi destul de multi oameni care fac asta.