Promovare Web

Promovare Web

Prin Promovare Web se intelege o pozitionare mai buna pentru Google si Yahoo, precum si celelte motoare de cautare, presupune realizarea a doua mari etape. Prima etapa este optimizarea in interiorul paginii sau optimizarea “on page” si a doua etapa, la fel de importanta, este campania de link building care se mai numeste si promovarea “off page”. Despre optimizarea on page se poate citi mai mult pe pagina de SEO. In continuare vor fi explicate metodele de promovare off page.

Inscrierea in directoare

O tehnica mai veche, insa care aduce pe .ro inca rezultate frumoase. Inscrierea in directoarele romanesti si straine se poate face semi-automat folosind applicatii free de tip Roboform sau Website Submitter. Cu cat inscrieti in mai multe directoare web cu atat e mai bine pentru site-ul web.

Publicarea de articole

Publicarea unui articol relevant si includerea unui link catre site-ul dumneavoastra, este la fel o tehnica clasica care poate aduce linkuri de calitate si care va aduce si trafic pe site.

Promovarea fluxului RSS (feed RSS)

Publicarea unui feed RSS (flux RSS) in directoare de bloguri sau feed sites poate aduce un numar considerabil de vizitatori. Feed Submitter va permite acest lucru, inscrierea feedului in 200 siteuri de feeds si directoare de bloguri.

Publicarea de comunicate de presa

Daca aveti un produs/serviciu nou si demn de anuntat, puteti folosi publicarea in siteuri de comunicate de presa. Atentie insa la modul in care prezentati produsul/serviciul. Pentru Romania eu am identificat in jur de 400 de siteuri care publica comunicate de presa din nisa IT. Pentru international exista solutii platite gen PrLeap sau free cum e OpenPr.

Promovarea prin CSE (Comparison Shopping Engines)

Este o metoda specifica siteurilor care au un produs la vanzare si se adreseaza pietii externe. Solutiile specifice gen Shopzilla, Yahoo Shoppping sau Google Product Search pot aduce cresteri mici insa targetate. Cei care folosesc CSE sunt deja hotarati ce vor sa cumpere, dumneavoastra va ramane doar sai convingeti sa treaca de shopping cart. Majoritatea siteurilor de mai sus accepta si data feeds cu produsele care le aveti.

Linkuri in Wikipedia

O sursa veche ce-i drept, este wikipedia, de aici poti avea cateva linkuri bune care insa au urmatoarele caracteristici: aduc trafic mult si in marea lui parte targetat, chiar vin oameni interesati de produsul/serviciul respectiv si  nu au nici un strop de valoare in SE pentru ca au nofollow.

Cumpararea de linkuri directe prin sisteme de genul text-link-ads.com.

Metoda de cumparare de linkuri este in principiu penalizata de Google, e posibil ca siteurile de genul TLA sa evite acest sistem?

Linkuri prin Stumbleupon

Atentie la Stumbleupon – o retea sociala alternativa celor gen digg.com. Instaleaza toolbarul lor, compune un articol de calitate si inscrie articolul in sistemul lor. Incearca sa te implici, sa ajuti alti membrii si sa iti adaugi prieteni in profilul tau. Solicita alti membri sa faca review la ceea ce ai scris daca le-au placut articolele tale.

Articole folosind link baiting

Scrie texte care aduc controversa in discutie, care critica si care vor genera automat linkuri si discutii. Alege cu atentie personalitati cunoscute, critica siteuri sau branduri populare.

Linkuri platite in directoare

Daca este sa alegi in a plati pentru plata in directoare atunci poti plati pentru o inscriere in directoare platite si cu autoritate gen Yahoo!, BOTW, Business, JoeAnt etc.

Inscriere in Dmoz

DMOZ este un excelent mod de a incepe inscrierea in directoare odata ce siteul tau a ajuns la maturitate, insa in majoritatea cazurilor aprobarea noului tau site va dura. E preferabil sa studiezi modul in care celelalte siteuri sunt inscrie si sa incerci sa te incadrezi in formatul de descriere impus de categorie.

Comentarii in bloguri, comunitati

O buna strategie de obtinere de linkuri este comentariile si participarea in discutii legate de subiectele de pe nisa ta. Nu este de ajuns sa ai doar un continut de calitate in articolele tale, vei avea nevoie si de putin self marketing, de realizarea unor legaturi cu alti jurnalisti, bloggeri, antreprenori.

Scrie si publica articole in siteuri foarte importante

Scrie articole in siteuri importante din nisa ta, nu neaparat siteurile de articole aminitite la punctul  ci siteuri importante din nisa ta care accepta articole din exterior dupa o verificare riguroasa si incearca sa ajungi autor cu contributii regulate in astfel de siteuri.

Semnatura in forumuri

Activezi in forumuri? Foloseste semnatura in aceste forumuri si scrie un text in semnatura care sa atraga atentia impreuna cu un link catre siteul tau. Daca ai posibilitatea sa folosesti un Feed RSS in profilul tau atunci poti sa faci sa apara in ultimele noutati din blog langa numele tau de utilizator.

Linkuri in templaturi gratis

Poti obtine o multime de linkuri rapide daca sponsorizezi templaturi gratis pentru CMS-uri populare gen WordPress, PHPLD etc Linkul tau va aparea in “Template by X” in partea de jos a blogului si poate sa iti aduca un numar important de linkuri. E preferabil ca cuvantul sponsored sa nu apara.

Solicita un review la site

Roaga un membru de familia, prieten sau coleg sa arunce o privire peste siteul/produsul/servicul tau si sa publice un articol pe aceasta tema.

Organizare de concursuri

Adauga un element competitiv in un astfel de concurs si vei obtine cu siguranta linkuri gratis de la participanti.

Realizeaza ping catre serverele de RPC blogging

Odata ce publici un post in blog ai posibilitatea de exemplu cu Feed Submitter sa anunti ping serverele (gen Pingomatic, Pinggoat, Bloglines) de noul tau post de noul tau blog post. Vei fii astfel indexat articolul de google in cateva ore.

Cumpararea directa de linkuri

Probabil cea mai directa metoda de a aduce un link si anume contactarea prin e-mail, telefon sau IM a webmaster-ului site-ului de pe care vrei sa aduci linkul. Avantajul e ca e o metoda de a cumpara a linkurilor oarecum “under the radar”, in comparatie cu folosirea unui link broker de exemplu, deci riscul de a fi prins si penalizat pentru cumpararea de linkuri e minim. Dezavantajul cel mai mare e ca nu ai foarte mult control asupra linkurilor dupa ce faci plata (de exemplul webmasterul respectiv poate sa adauge nofollow la link, sau sa il scoata pur si simplu).

Oferirea de servicii gratuite in schimbul unui link

Esti bun intr-un anumit domeniu? Ai posibilitatea sa iti ofer serviciile in schimbul unui link. Daca poti sa construiesti un logo, sa scri un articol, sa programezi, astfel de oferte sunt imbratisate de comunitatile de webmasteri gen Seopedia, DigitalPoint